Mesekönyv amit imádnak a gyermekek

A felnövekvő kölyöknek jókora igénye van arra, hogy mesekönyv segítségével átlássa a szerény humán kapcsolatokat, szimpatizáljon a vitézekkel

A mesekönyvben szereplő vitézek bőrébe bújva éli át a vészt, a megmenekülést, az vidámságot a búslakodást, vív az igazságért, és nyeri el méltó jutalmát - vagy büntetését. Az aprókban így maradnak meg az erkölcsi tanulságok. A mesekönyv nem csak felüdítő, hanem meghatározó részben nevelnek is: az életről oktatnak, érzelmi kapaszkodókat adnak és segítik az egyediség fejlődését.

Több modern mesetörténettel ellentétben, a mesekönyv történeteiben a rossz éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz jóformán minden mesében alakot ölt valamelyik szereplőben, és megnyilvánul cselekedeteiben, mint miközben mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség hordozza azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért harcolni kell. A népmesék az egzisztenciális problémákat mindig lényegre törően és nyilvánvalóan fogalmazzák meg. Így a csemete a mondanivaló lényegével szembesül, míg a nyakatekertebb cselekmény csak összezavarná a gyereket. A mesekönyv minden tényállást leegyszerűsít. Javaslatok a Meséld mesekönyv weboldalon. Alakjait határozott vonallal rajzolja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. résztvevőiben hangyányi az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek.

Forrás: meseld.hu, 2018-05-30 16:29