Körzők és készletek műszaki rajzhoz

A műszaki rajzok készítéséhez használt szerszámok közül az egyik legköltségesebb a körzőkészlet. Mégis, ha lehetőségünk van rá, igyekezzünk jó minőségű készletet vásárolni.  Olyan körző készletet válasszunk, amely tartalmaz normál körzőt és nullkörzőt, lehetőség szerint kiegészítő elemeket, úgy, mint tuskihúzó, hosszabbítók, univerzális csőtoll vagy írószer befogó. körök, körívek rajzolására az iskolai körző nem alkalmas, mert szerkezeti kialakításánál fogva a közel lévő szárak pontatlan rajzolást okoznak. Ilyen körökhöz használjunk nullkörzőt. A nullkörző kis körök szerkesztésére használatos eszköz.

 A jó minőségű körzőket ceruzával és tuskihúzós tartozékkal is lehet használni. A körző használatát nem árt gyakorolni.

A körzők hegyének helyes hegyezése elengedhetetlen a pontos rajz kialakításához.  Grafitbetétje jellemzően egy-két fokozattal puhább, mint a használt grafitceruzáké, mert csak így biztosítható, hogy a körzővel rajzolt körív megfelelően látható lesz kisebb erőhatás esetén is.

A körző használata

A mindig legyen merőleges a lapra. A hegyet úgy állítsuk be, hogy legyen a papírra merőleges. A körző fogószára legyen a papírra merőleges.  A körző grafithegyét húzzuk a lapon.

A körző készlet kiegészítő elemei

Rendszerint a következő tartozékokat találjuk egy körző készlet dobozában:

  • Tuskihúzó és a hosszabbító szára
  • Különböző hosszabbítók, hosszabbító szárak
  • Néhány darab tartalék körzőbél
  • Fém rajztű lépték körző átalakításhoz

Mielőtt körzőt vásárolsz, feltétlenül nézd meg a körző webáruházat tájékozódás céljából.

Forrás: wts.hu, 2017-11-30 22:09